”Pelitietokone” on hankalasti määriteltävä käsite, sillä se tarkoittaa erilaisille pelaajille mieltymyksistä riippuen hyvin eri asioita. Vaikka periaatteessa millä tahansa tietokoneella voi pelata tietyin rajoittein jonkinlaisia pelejä, käytännössä pelikäyttöön tarkoitetulta tietokoneelta odotetaan riittävästi suorituskykyä uusien hittipelien pelaamiseen lajityypistä riippumatta. Olipa kyse sitten nopeatempoisesta räiskinnästä, vauhdikkaasta ajamisesta tai hidastempoisesta strategiasta, pelikäyttöön suunnitellun tietokoneen tulee suoriutua näistä kaikista mallikkaasti.
Periaatteessa pelitietokoneen kokoaminen osista on helppoa. Valitaan vain omaan budjettiin sopivat komponentit, niille sopiva kotelo ja täydennetään kokonaisuus lisälaitteilla. Käytännössä huolella suunniteltu tietokone on kuitenkin tarkkaan mietitty kokonaisuus erilaisista osista, joiden kohdalla haetaan parasta vastinetta rahalle suhteessa saatuun hyötyyn ja suorituskykyyn. Varsinaisten tehokomponenttien lisäksi on kiinnitettävä huomiota koteloon, virransyöttöön ja jäähdytykseen.
Tietokonetta suunniteltaessa on tärkeää tietää minkä verran eri komponentit, erityisesti näytönohjain, vaativat virtaa. Virrankulutus määrittää virtalähteen vaatimukset, sillä alitehoisella virtalähteellä tietokone ei yksinkertaisesti toimi. Tietokone voi olla toimimatta kokonaan, mutta alitehoinen virtalähde voi aiheuttaa myös selittämättömiltä tuntuvia ja ajoittaisia tietokoneen käyttöhäiriöitä, joita voi olla vaikea selvittää.
Laadukas virtalähde on riittävän tehokas ja siinä on hyvä hyötysuhde. Pelkkä wattiluku ei kerro kaikkea virtalähteestä, vaan kannattaa seurata myös 80 PLUS -sertifiointia, joka kertoo virtalähteen hyvästä hyötysuhteesta. Nykyaikaiset tietokoneet kuluttavat sähköä siinä missä muutkin kodin viihdelaitteet, mutta eivät sen enempää. Sopivalla virtalähteen mitoituksella voi turhan sähkönkulutuksen minimoida eikä muutaman tunnin päiväkäyttö vie ketään konkurssiin.
Virtalähteen laadukas tuuletin on myös tärkeä osa käyttömukavuutta, sillä äänekäs tuuletin voi nostaa tietokoneen käyntiääntä merkittävästi. Tämä on tietenkin omiaan syömään tunnelmaa, kun ylimääräinen ujellus sekoittuu peliäänien joukkoon.
Pelitietokoneen kotelo puolestaan määrittyy usein emolevyn ja muiden komponenttien mukaan. Myös kotelon oma jäähdytys, äänieristys ja pölysuojaus ovat keskeisiä seikkoja, jotka erottavat huonommat ja paremmat kotelot toisistaan. Laadukas kotelo mahdollistaa komponenttien järkevän sijoittelun ja tarvittaessa myös monipuolisen laajentamisen tietokoneen eri komponenteilla. Tehokkaan jäähdytyksen järjestäminen kotelon sisälle on entistä helpompaa, jos ilma kiertää tehokkaasti ulos nostamatta kuitenkaan koneen käyntiääntä korkeaksi.
Tietokoneen kotelo toimii tietysti myös herkkien ja kalliiden komponenttien suojana. Tavallisen kuluttajan ei tarvitse tietokoneen koteloa avata välttämättä koskaan, mutta todellinen tietokoneharrastaja arvostaa myös kotelon avaamisen helppoutta, monipuolisia liitäntöjä ja näyttävää valaistusta. Kotelo toimii myös radiohäiriöiden suojana. Huonosti koteloitu tietokone voi olla myös merkittävä radiohäiriöiden lähde, joka häiritsee langattomien verkkojen, matkapuhelimien ja muiden sähkölaitteiden toimintaa.
Jimm’s-pelitietokoneissa on aina huomioitu riittävä virtalähteen tehokkuus ja jäähdytys, jotta komponenttien ja kotelon sisäinen lämpötila pysyy riittävän alhaalla. Koteloa valittaessa on kiinnitetty niin ikään huomiota tehokkaaseen ilmanvaihtoon, mutta myös pölynsuojaan ja laajennettavuuteen. Myös radiohäiriöt on otettu huomioon. Kun nämä seikat ovat kunnossa, voidaan kotelon suhteen valita myös omaa silmää ja tyylitajua miellyttävä ulkonäkö. Nykypäivän tietokoneissa ei tarvitse enää tyytyä rumiin laatikoihin, jotka aiemmin kätkettiin piiloon tietokonepöydän suojiin.
Seuraava >>